Uptime
 
 
 
 

Nyhedsarkiv

Kategorier
Vis alle
SSK-Info (8) - Udddannelse (6) - Artikler (22) - Kort nyt (11) - Sikkerhed (4) - Skibe (38) - Projekter (5) - Rejsebreve (11)

Arkiv

Klummen - Oktober 2000

01-10-2000 af Uwe Delfs Jespersen

Så er vi tilbage igen, i mere end en forstand. Sommeren er forbi, de fleste skibe er ved at gå i vinterhi. Der er sår at slikke, og små og store sejre at glæde sig over, mens gråvejr og efterårsstorme melder sin ankomst.

Det (angiveligt) første år i det nye årtusinde gik uden de store fanfarer. Historiens og verdenens største sejlskibsbegivenhed, der over i Amerika, var åbenbart lige lidt større end hvad godt er. Vi har i hvert fald hørt flere kritiske end begejstrede kommentarer. Forvirring og bizarre oplevelser i organisationsjunglens grænseland ser ud til at overskygge en stor del af Sail 2000. Men Danmark har alligevel haft et godt togt. De kom i hvert fald glade hjem.
Hvad der var for meget i vest, var der næsten for lidt af her i den gamle verden. Cutty Sark regattaen i Østersøen var alt andet end en stor begivenhed i år. Sølle fire deltager i den store klasse på det første ben (Gdansk til Helsinki), det er den ringeste deltagelse i lang tid. Glædeligt for mexicaneren Cuauhtemoc, de fik da al den opmærksomhed de kunne ønske sig, og mere til. Selveste Cutty Sark – trofæen var den velfortjente belønning for en formidabel PR-indsats.

Georg Stage gjorde sig bemærket som en rigtig dansker. Skal vi ikke lige sætte spørgsmålstegn ved nogle fjollede regler og forstokkede autoriteter? Og mens vi er i gang, lige vinde en kapsejlads samtidig? (Det kan være at jeg skulle præcisere lidt, hvad der stod i pressen. Det er rigtig nok, GS blev ekskluderet, men det havde næsten rent symbolsk karakter, fordi det galt for to dage, og havde ikke noget med selve kapsejladsen at gøre, i det det kun drejede sig om forsejlingen fra Mariehamn til Stockholm. Desværre gik det ud over de seks – otte elever der havde glædet sig til crew exchange. Det hele er i sandheden ret fjollet, men der ligger nogle problemer bag, som vi nok kommer til at høre mere om.)

Her hjemme i Danmark var det måske mest bemærkelsesværdige skonnerten Mira’s så vellykkede deltagelse i hhv. Fyn og Limfjord Rundt.

På én måde var år 2000 imidlertid særdeles bemærkelsesværdig. I lighed med de andre år i den senere tid er der kommet en del nye sejlskibe til, men aldrig før har der været så mange så bemærkelsesværdige. Stavros S. Niarchos, Stad Amsterdam, Cisne Branco, Royal Clipper, Sea Cloud II, Jeanie Johnston, Tenacious, alt sammen nye navne, som vi kommer til at høre meget mere om efterhånden, og det er kun de “vigtige”.
Stad Amsterdam er ved skrivende stund den der gjorde størst indtryk på mig. Denne “clipper” er ikke en replika, men et meget moderne sejlskib med linier som en klipper. I modsætning til så mange andre moderne kreationer er denne fuldrigger absolut smukt at se på, fra alle kanter. Så det kan lade sig gøre.

Og her på “kontoret”? Vi har ikke været særlig aktive, men vi har haft en del henvendelser, som vi har taget os af så godt vi kunne. Jeg har spredt nogle løbesedler rund blandt de deltagende skandinaver i Østersø-kapsejladsen, men Murphy (”hvis det kan gå galt…”) sørgede for at der stod en forkert web- og mail- adresse på den. Vi hedder www.sejlskibskontoret.dk - bestemt form. Så der har været flere, der ikke kunne finde os. Men vi skal nok sørge for at løse problemet for fremtiden.

Siden er ved at blive piftet gevaldigt op, som i kan se. Vi har fået os et logo (kan man være foruden i vores dage? De er mere udbredt end adelens våbenskjolde nogen sinde har været). Symbolikken er umiddelbart indlysende, synes vi selv. Sådan en capstan eller gangspil er som regel en temmelig nyttesløst genstand, hvis ikke man gør en fælles indsats ved brug af den . . .

Sidst, men ikke mindst, skal vi gøre opmærksom på www.shipyard.nu. Bagmanden til denne adresse sidder i Stockholm og er ved at bygge “Stockholmsbriggen”, som kommer til at hedde Gladan. Skibet, en replika, er interessant nok, se www.StockholmsBriggen.se . Men mindst lige så interessant er, at denne side er åbenbart et fint svensk pendant til vores beskedne bidrag her på kontoret. Kig på det, folkens!