SSK1
 
 
 
 

Nyhedsarkiv

Kategorier
Vis alle
SSK-Info (8) - Udddannelse (6) - Artikler (22) - Kort nyt (11) - Sikkerhed (4) - Skibe (38) - Projekter (5) - Rejsebreve (11)

Arkiv

En flygtning krydser i Århus Bugt

17-05-2008 af Niels Toftegaard
   

En flygtning krydser i Århus Bugt

 

30 flygtninge fra hele verden fik mulighed for en dag i sejlerens tegn, da Brita Leth stævnede ud på forårets første gæstesejlads

 

”Har skibet fødselsdag?” spørger Majed. Han er fem år gammel og flygtet hertil fra Afghanistan med sin familie. Idag er det første gang han sejler med at sejlskib. Og nu vil han vide om skibet har fødselsdag. Det har det, svarer skibets kaptajn Otto Leth, men det er altså bare ikke lige i dag.

”Jamen, der er jo et flag oppe i masten?” bliver Majed ved.

Otto Leth og resten af besætningen begynder at grine. De får mange spørgsmål og kommentarer om livet ombord på et gammelt sejlskib – oftest de samme. Men det her kommer bag på dem.

”Flaget er for at man kan se, hvilket land skibet kommer fra,” svarer Otto Leth, og Majed ser ud til at acceptere svaret.

”Hvis du skulle købe skibet, skulle det så have et dansk eller afghansk flag i masten?” spørger Lars fra Dansk Røde Kors, som har sørget for, at Majed kan komme ud på Århus Bugt i en to-mastet skonnert.

”Dansk, tror jeg,” svarer Majed. Hvilket er fornuftigt svar. Afghanistan har ikke nogen kyst.

 

Afghanistan og Irak

”Det Gode Sejllads” skulle egentlig have være en landsdækkende begivenhed, hvor den danske sejlskibsflåde og Dansk Røde Kors i samarbejde ville have inviteret flygtninge fra landets asylcentre ud på en afstikker på Øresund, i Limfjorden eller Svendborgsund. Men Dansk Røde Kors fik ikke gennmenført arrangementet på landsplan, og det blev op til det lokale Røde Kors-afdelinger at planlægge turen.

En af de personer, som besluttede, at sejladsen i hvert fald skulle blive til noget i Århus var flygtningemedarbejder Lars Enevold Andersen fra Røde Kors’ Midtjyllandsafdeling.

Derfor står godt 30 personer i alle aldre fra de fleste af verdens brandpunkter og nu og venter på kajen ved Europaplads i Århus Havn den. 30 april.  Afghanistan, Irak, Sri Lanka, Malaysia. De ventede på at komme ombord på skonnerten Brita Leth, som stiller tømmer og sejl til rådighed i den gode sags tjeneste.

 

Fantastisk idé

”Det er jo et fantastisk arrengement,” siger Lars Enevold Andersen fra Dansk Røde Kors. Men det skal gæsterne lige overbevises om først. Da matros Johannes frejdigt spørger, om nogle ”er friske på at sætte sejl” er der øredøvende jubel. Fra en enkelt af gæsterne.

Men vel fra kaj er besætningen og gæsterne alligevel i gang med at forberede sejl til at blive sat. På bovsprydet­ skal forsejlene have sejsingerne af.

”Vil i med ud og gøre dem los?” spørger Johannes. Charlotte, som også er matros på Brita Leth forsikrer tre teenage-drenge om, at fodperderne nok skal holde. Men de første to er ikke meget for det.

”Jeg kiggede ned, og tænkte ’jeg falder i vandet hvis jeg går derud.’ Og jeg kan ikke svømme,” siger en af dem.

 

Kun på film

Mens mændene sætters sejl, arrangerer kvinderne eksotisk thé og småkager på Brita Leths lasteluger.

”Det er dejligt, og jeg er heldig at få lov til at være med på sådan et gammelt skib,” siger Devi fra Sri Lanka, og hendes mand er enig.

”Jeg har kun set det på film, men nu er det lige pludselig...” Han ser eftertænksom ud og konfererer med sin kone for at finde det rigtige danske ord.

”...Virkelighed, ja, nu er det virkelighed.”

 

Klyverskødet!!

Gæsterne ombord idag går under betegnelsen ’sårbare’ hos Dansk Røde Kors. Det betyder, at de er traumatiserede fra krig, hungersnød eller anden ulykke i deres hjemland, ikke har mange penge og derfor ikke har mulighed for at opleve så meget her i Danmark. Derfor forsøger Dansk Røde Kors at arrangere forskellige fællesudflugter, som for eksempel Aros og Sletten.

Og nu altså Brita Leth, som netop har passeret Studstrupværkets skorstene og er på vej ind i Kalø Vig – det er tid til at stagvende og komme tilbage til Århus.

Ikke alt går helt vel. Klyverskødet i styrbord løber ud, så sejlet ikke kan sættes. Det er sæsonens første sejlads med passagerer for Brita Leth, men det mærker gæsterne ikke. Alle har de lagt hovederne bagover og kigger op på gaffelsejlenes blafren, da skibet går gennem vindøjet, og med 8,5 knob vender stævnen mod Århus Havn.

 

læs mere på http://stiften.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080501/AAS/134179622